Maak je auto winterklaar

Tijdens de winter zijn de omstandigheden voor je auto een stuk zwaarder door lage temperaturen, gladheid en pekel. Met deze tips bereid je je auto voor op de winter en rijd je ’s ochtends zonder problemen weg.

Bereid je auto voor op de winter

Met deze tips rijd je ’s ochtends gewoon weg. Zonder irritatie en tijdsverlies.

 1. Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale stick, maar talkpoeder helpt ook al.
 2. Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. Deze vloeistof is blauw (zie de foto hierboven), de variant die je in de zomer gebruikt – dus zonder antivries – is roze van kleur (en soms geel).
 3. Koop een speciale deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Ramen krijg je ijsvrij met ruitontdooier.
 4. Stel een setje winterspullen samen met ruitontdooier, slotontdooier (buiten de auto bewaren) en ijskrabbers. Om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken gebruik je een paar matten, een schep en een veger.
 5. Wissel je zomerbanden door winterbanden. Zo heb je veel meer grip.
 6. De accu zorgt in de winter voor de meeste problemen. De zelfontlading van de accu gaat namelijk sneller bij koude temperaturen. Zorg dat je niet alleen korte ritjes maakt, want de dynamo kan dan de accu niet voldoende bijladen.
 7. Een handrem kan vastvriezen. Gebruik hem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren.
 8. Goed zicht is erg belangrijk. Zorg voor schone ruiten, die beslaan minder snel. Gebruik de airco om de condens weg te krijgen. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens stukken kleiner.winter-check-garage-schouman

Toch bevroren?

Vastgevroren portieren, een dichtgevroren deurslot, een handrem die vastzit; irritante winterproblemen die je snel kunt oplossen. 7 tips om je auto snel te ontdooien, zonder dat er dingen kapot gaan.

 1. Sloten bevroren: gebruik slotontdooier, een zakje warm water of föhn om de sloten te verwarmen.
 2. Deuren dichtgevroren: druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen gebruiken).
 3. Handrem bevroren: trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
 4. Ruiten bevroren: gebruik een plastic ijskrabber of een flacon ruitontdooier. gebruik geen emmer warm water, daardoor kunnen ruiten barsten. Ruitontdooier komt ook van pas bij het loshalen van vastgevroren ruitenwissers.
 5. Ruitensproeiers bevroren: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Is het reservoir (met zomervloeistof) bevroren? Vul het dan aan met warm water zodat het ijs smelt en vergeet het niet te vullen met een antivriesvariant.
 6. Veeg sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Het kan gevaarlijk zijn voor jezelf of andere weggebruikers als het tijdens het rijden loskomt.
 7. Wil de motor niet starten door een lege accu? Neem direct contact met ons op. Zelf aan de slag gaan kan schade aan de elektronica opleveren.

Handig voor de winter:

Winterbanden: voor grip bij winterse omstandigheden.
Ruitontdooier: goed alternatief voor de ruitenkrabber.
Slotontdooier: bewaar de slotontdooier buiten de auto!
IJsdeken: leg hem op de voorruit voordat het gaat vriezen en je hoeft niet te krabben.
• Plastic ijskrabber
Veger: om sneeuw van de auto te vegen.
Warme dekens: voor als je onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp.